tisdag 26 juli 2011

25 juli 2011 // Testar MTB…


Idag är det dags att åka hem så vi käkar frukost i cykelkläderna för att hinna med å´ testa lite MTB hojar.

Helt nya Stumpjumper FSR 26” och Camber 29er blir det i ett första test. Båda cyklarna inbjuder till en härlig lekfullhet, faktiskt både uppför och utför. Stora fördelen uppför är den upprätta sadelstolpen och grymma greppet man får i lite mönstrade däck, Captain. Jag har knappt ett släpp i backen där ex.vis ett par RaceKing/RacingRalph/Rennegade hade gjort att cykeln stannat i leran och det våta gräset. Båda cyklarna har Command Post så när vi kommer upp på toppen är det bara att trycka på ett reglage på styret och dom fina ”klätterhojarna” förvandlas till något som liknar DH eller åtminstonde Freeride med en låga sittpunkt sadelstolpen intar. Nu har vi riktigt kul, slingrande stig med rötter lite stenar och lera. Väldigt likt vår svenska terräng när det regnat lite.

Vi är positiva till hojarnas beteende. Cambern med sina 29” hjul passar fint på dom flesta XC banorna, speciellt om man inte har någon ambition för att vinna. Prestera men att kunna göra det med ett leende för att komforten är så underbar. Stumpjumpern har liknande egenskaper men med denna hoj får det gärna vara stökigare än ett Långlopp hemmavi brukar inbjuda till.

Nästa test blir på en Carve 29er, helt ny modell inför 2012, och en Stumpjumper HT Expert Carbon 29er. Båda cyklarna är som gjorda för XC race, Stumpjumpern till dig som vill vinna race och Carven till dig som vill ha den optimala Långloppscykeln utan att gräva för djupt i besparingarna. Skillnaderna då, jo man märker omgående att Carven är lite lugnare, något snällare geometri vilket gör att du känner dig stabilare när det går utför. Stumjumper cykeln har en något brantare gaffelvinkel och du känner direkt att cykeln blir rappare.

Hjul är alltid viktigt på en cykel, på en 29er är det ännu viktigare om du vill känna den där riktigt härliga kvickheten. Stumpjumpern har denna egenskap och då sitter det ändock inte dom lättaste carbonhjulen på. Stumpjumpern har också Brainfunktionen inbyggd i framdämparen och denna funktion är helt outstandig. Att aldrig behöva tänka på lockout utan bara veta att när man ställer sig upp så är det stumt och det svarar.

Carven vinner som jag nämnt när det gäller stabiliteten och tryggheten i åkningen, rötter, stenar m.m. forceras på ett mycket säkrar/snabbare sätt än med 26” hjulen. Med dom härliga 29er hjulen så får man också ett härligt driv när man kommer över krön och sätter fart på grejorna igen. Det absolut mest prisvärda alternativet om man vill köra fortare på ex.vis MTB Vasan.

Vi testade i knappt 1 timma. // Dags att åka hem till Svedala igen…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar